Ταυτότητα - Ιστορία

Ίδρυση - Διοίκηση

Το Πρότυπο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων ιδρύθηκε το 1994 ως Πειραματικό Σχολείο και αργότερα με τον νόμο 3966/2011 και τον ν.4692/2020 ως Πρότυπο σχολείο, όπου οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις και το προσωπικό επιλέγεται με 5ετή θητεία.Είναι δημόσιο σχολείο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Δήμου, όπως όλα τα δημόσια σχολεία. Εδρεύει επί της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως 255, στους Αγίους Αναργύρους (Πρόσβαση στο Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων) και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τα Πρότυπα Σχολεία, εποπτεύεται επιστημονικά από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (EΠ.Ε.Σ.), η σύνθεση του οποίου είναι πενταμελής (ένα μέλος ΔΕΠ, ο σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης, ο διευθυντής και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου). Ως βοηθητικό προσωπικό διαθέτει μία καθαρίστρια.
Η μαθητική δύναμη του σχολείου ανέρχεται σταθερά σε 243 μαθητές (81 μαθητές σε κάθε τάξη). Υπηρετούν 30 καθηγητές, εκ των οποίων με θητεία οι 15.  Το σχολείο είναι πολυσυλλεκτικό, καθώς οι μαθητές/τριες του σχολείου μας κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οπότε η ομογενοποίηση των μαθητών με έναν κεντρικό στόχο αποτελεί βασική επιδίωξη. Διαθέτει ενεργό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της σχολικής κοινότητας.

Κτηριακή Υποδομή

Το κτήριο διαθέτει 9 κύριες αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια και 2 βοηθητικές αίθουσες και βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι χωρητικότητας περίπου 120ατόμων. Στο προαύλιο υπάρχουν ένα δίχτυ πετοσφαίρισης και δύο ρακέτες καλαθοσφαίρισης, όπου αθλούνται οι μαθητές/τριες. Ο χώρος έχει καλλωπιστεί με δράσεις των μαθητών και τη φροντίδα του προσωπικού. Υπάρχει γειτνίαση με το 3ο ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων και διαρκής συνεργασία μεταξύ των δύο σχολικών κοινοτήτων.

Μαθητικές Δραστηριότητες

Όμιλοι Αριστείας και Δημιουργικότητας

Στο σχολείο λειτουργούν όμιλοι αριστείας και δημιουργικότητας, οι οποίοι καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των μαθητών σε πολλές διαστάσεις (κοινωνικά, επιστημονικά - ακαδημαϊκά - διαγωνισμών, καλλιτεχνικά), αλλά και συμβάλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των μαθητών σε διάφορες δράσεις, συνέδρια και διαγωνισμούς, πολλές φορές με ιδιαίτερες επιτυχίες, αλλά πάντα με υψηλά θετικό αντίκτυπο στους μαθητές, τους διδάσκοντες και γενικότερα στο κλίμα της οικογένειας της σχολικής μονάδας. Η συμβολή των ομίλων, αλλά και όλων των δράσεων που επιλέγονται προσεκτικά από το διδακτικό προσωπικό, εμπλουτίζουν το πρόσθετο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που τελικά καθίστανται ικανότεροι να αντεπεξέλθουν σε κάθε είδους εξεταστικές δοκιμασίες.

Δράσεις Ανάπτυξης

Ως προς τις δράσεις των μαθητών, Οι διδάσκοντες διοργανώνουν τη συμμετοχή των μαθητών σε πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ποικίλες και πολυδιάστατες επιδράσεις στην ανάπτυξή τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται συμμετοχές σε διαγωνισμούς, συνέδρια, επαγγελματικού προσανατολισμού, ψυχοκοινωνικές δράσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα(Erasmus, e-twinning, κ.ά.), δράσεις εθελοντισμού - ενεργού πολίτη, 

Πρόγραμμα ΙΒ

Από το σχολικό έτος 2026-27 και μετά σχεδιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η δημιουργία και λειτουργία προγράμματος Διεθνούς Απολυτηρίου (Ι.Β. - International Baccaleaureat), δωρεάν, για όσους μαθητές το επιθυμούν στο Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων.

Διδακτικό Προσωπικό 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, τη σχολική χρονιά 2023-24 αξιολογήθηκαν ατομικά, σύμφωνα με το νόμο 4823/2020, σε διδακτικό, παιδαγωγικό και διοικητικό επίπεδο από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τη Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης και το Διευθυντή. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εφαρμόζουν πιλοτικά τα νέα προγράμματα σπουδών, στο πλαίσιο δράσεων του άξονα 1 της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, κυρίως ως προς την εφαρμογή νέων πρακτικών και μεθόδων διδασκαλίας.
Το σχολείο συμμετέχει στη διδακτική άσκηση προπτυχιακών φοιτητών και μεταπτυχιακών, καθώς και ερευνητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων και όχι μόνο(«Momentum Coaching» του Πανεπιστημίου UEL, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΓΕΛ Λευκάδας), σε συνεργασία(συνεργασίες με φορείς) με τη ΔΕΠΠΣ.

Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών

Σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης "Διαφοροποιημένη διδασκαλία" και "Artfull Thinking". Οι φιλόλογοι και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης, οργάνωσαν επιμορφωτικές συναντήσεις και δειγματικές διδασκαλίες σε διάφορα πλαίσια με συμμετοχή και συναδέλφων όμορων σχολείων. Διοργανώθηκε Εργαστήριο Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου σε συνεργασία με τη Σ.Ε. και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Διοργανώθηκαν επιμορφωτικές ημερίδες και εισηγήσεις από την ομάδα Μαθηματικών του σχολείου σε συνεργασία με τη Σ.Ε., τόσο στο χώρο του σχολείου, αλλά και σε άλλα σχολεία.


Συμμετείχε σε μαθητικές δράσεις και διαγωνισμούς, όπως: Πανελλήνιος
Διαγωνισμός Μαθηματικών "Θαλής", "Ευκλείδης", "Αρχιμήδης", Διαγωνισμός
Γρίφων και Λογικής 2024, Αγώνες Αντιλογίας, Πανελλήνιος Διαγωνισμός
Φυσικής Αριστοτέλης-ΕΚΠΑ, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Χημείας, Πανελλήνιος
διαγωνισμός πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ-EOES),
Διαγωνισμός Ερμής - Οικονομικού Πανεπιστημίου, διαγωνισμός Young
Business Talents, διαγωνισμός Οικονομικής Ολυμπιάδας 2024, διαγωνισμός
Ερμηνευτικής ανάγνωσης 2024, 13ος πανελλαδικός διαγωνισμός φιλοσοφικού
δοκιμίου, διαγωνισμό νεαρών μεταφραστών/στριών της ΕΕ, αθλητικοί αγώνες
της περιοχής σε ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση(τελικός
πετοσφαίρισης μαθητριών ΔΔΕ Γ΄Αθήνας).
Συμμετοχή στο μαθητικό συνέδριο «Προσομοίωση ολομέλειας Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου», με ιδιαίτερες διακρίσεις των συμμετεχόντων μαθητών.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Βουλή των εφήβων»
Εφαρμογή ερευνητικού προγράμματος «Momentum Coaching» του
Πανεπιστημίου UEL, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΓΕΛ
Λευκάδας.
Βραβεύτηκε το πρόγραμμα e-twinning με 1ο βραβείο στον 18ο Εθνικό
διαγωνισμό eTwinning. και Εθνική ετικέτα ποιότητας.

Συνεργασία με φορείς
ΙΕΠ
ΠΑΝΕΚΦΕ
Πανεπιστημιακά τμήματα (ΕΜΠ : Εφαρμοσμένων Μαθηματικών-Φυσικής,
Χημικών μηχανικών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΠΑΔΑ, ΕΚΠΑ:
Μαθηματικό, Βιολογικό, Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο,
Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Πατρών)
Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Άλμα Ζωής
Ερυθρός Σταυρός.
Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Αγίων-Αναργύρων-Καματερού
ΦΑΕΘΩΝ
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard
ΚΕΔΑΣΥ
Όμορα Σχολεία-φορείς εκπαίδευσης.
Διδακτικές - εκπαιδετικές επισκέψεις
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ολόκληρη τη σχολική χρονιά, συνδύασαν αποτελεσματικά και οργανωμένα τη
διδασκαλία του αναλυτικού προγράμματος και τις πρόσθετες δράσεις με προγραμματισμένες διδακτικές
επισκέψεις, σε εξειδικευμένα μέρη, τόσο του εσωτερικού(Μαθητικά συνέδρια Θεσσαλονίκη-Πάτρα, μουσεία,
θεατρικές-κινηματογραφικές παραστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικά προγράμματα επιστημονικών
και επαγγελματικών φορέων, πενθήμερες και τετραήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ά.), όσο και του
εξωτερικού(Πανεπιστήμιο UEL Λονδίνο πρόγραμμα Momentum-Coaching, Πολυτεχνείο Νταρμσταντ-
Πανεπιστήμιο Τύμπινγκεν Γερμανία).
Το επίκεντρο της σχολικής μονάδας αποτελεί ο μαθητής και η σχολική κοινότητα γενικότερα, η οποία εργάζεται
για το μαθητή στη βάση διαμόρφωσης ενός συμπεριληπτικού σχολείου, με ενδιαφέρον-ευχάριστο περιβάλλον, που
θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του μαθησιακά, κοινωνικά και σε επαφή με την κοινωνία, ωθώντας παράλληλα
την εξέλιξη - αυτοπραγμάτωση των εκπαιδευτικών. Γενικότερο στόχο αποτελεί η ένταξη όλων των μαθητών σε
μία τουλάχιστον δράση.
Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

2024

  • Εμφανίσεις: 240