ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 47η Συνδιάσκεψη επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (EYP Greece) 2024

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 47η Συνδιάσκεψη επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (EYP Greece)

Δ ύο μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας, ο Ηλίας Μαθιουδάκης και η Ελένη Μαρσέλου, συμμετείχαν στο τετραήμερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (European Youth Parliament Greece) https://www.eypgreece.org/ για την επιλογή εκπροσώπων μαθητών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2024. Οι εργασίες προετοιμασίας και η 47η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από 26 έως 29 Απριλίου υπό την αιγίδα του ERASMUS+. Τις εργασίες του ΕΥΡ φιλοξένησαν εφέτος το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Deree College. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας Ε. Αργυρίου.

Ο Ηλίας συμμετείχε στην επιτροπή COMMITTEE ON CONSTITUTIONAL AFFAIRS (AFCΟ) και η Ελένη στην COMMITTEE ON FOREIGN AFFAIRS (AFΕΤ). Κατά τις τρεις πρώτες μέρες οι μαθητές, αφού γνωριστούν μεταξύ τους, συζητούν το θέμα τους, αναζητούν πληροφορίες και επιχειρήματα ώστε να παρουσιάσουν σειρά προτάσεων στην ολομέλεια (General Assembly). Εκεί, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους «ευρωβουλευτές» να υπερψηφίσουν τις προτάσεις τους.

Η εμπειρία συμμετοχής στη συνδιάσκεψη με γλώσσα εργασιών αποκλειστικά την Αγγλική, η προσομοίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η άψογη συνεργασία με μαθητές και συντονιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτέλεσαν σημαντικές εμπειρίες για τους δύο μαθητές. Τα παιδιά συναγωνίστηκαν μαθητές από άλλα 59 σχολεία της Ελλάδας και τα κατάφεραν να ξεχωρίσουν με το ήθος και τη συγκρότησή τους, ενώ η Ελένη κατέλαβε την 17η θέση σε σύνολο 120 συμμετεχόντων στην τελική αξιολόγηση. Όλα αυτά αποτελούν ξεχωριστές εμπειρίες για τους μαθητές μας και μας γεμίζουν υπερηφάνεια. Τα ίδια τα παιδιά εκδήλωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν ως εθελοντές της διοργάνωσης και τα επόμενα χρόνια.

Στον σύνδεσμο θα βρείτε τις προτάσεις των μαθητών ανά επιτροπή και πολλές πληροφορίες για τη διαδικασία που ακολουθείται.

δράσεις, αργυρίου, 2023-2024, δράσεις μαθητών

  • Εμφανίσεις: 119