Συμμετοχή Μαθητή μας στη Βουλή των Εφήβων 2022-23

Η δράση υλοποιήθηκε με τη φροντίδα των συναδέλφων Αθανασίου Γεωργίας(Φιλολόγου) και Μηλιώτη Μαρίας(Θεολόγου)

Ευχαριστούμε πολύ.

Ακολουθεί η περιγραφή της εμπειρίας από το μαθητή μας Καρπούζη Ξενοφών - Χρυσοβαλάντη.

Από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ΚΖ' Σύνοδος (27η) της Βουλής των Εφήβων. Όσον αφορά στο σχολείο μας, την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μηλιώτη Μαρία και κ. Αθανασίου Γεωργία, τις οποίες και ευχαριστώ θερμά για την αμέριστη συνδρομή τους. Παιδιά από όλη την Ελλάδα παρευρέθησαν στην Αθήνα, εκπροσωπώντας την εκλογική τους περιφέρεια και το σχολείο τους. Οι εργασίες της Συνόδου υλοποιήθηκαν, ως επί το πλείστον, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και σε άλλα μέρη, όπως ήταν για παράδειγμα το Μουσικό Σχολείο Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να συνεργαστεί με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, που με την εμπειρία και τις γνώσεις τους διηύθυναν τις εργασίες της Συνόδου. Επίσης, καθοδήγησαν με μεθοδικό τρόπο τους έφηβους και τις έφηβες βουλευτές στην προσέγγιση και την ανάλυση του πολυπαραγοντικού και ποικιλόμορφου φαινομένου της βίας, που έχει διεισδύσει στους κόλπους της ελληνικής και όχι μόνο κοινωνίας, με έξαρση τις τελευταίες δεκαετίες.Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν, να διερευνήσουν και εν τέλει να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Η διαδικασία αυτή συνέβαλε στη διαμόρφωση των τελικών κειμένων, τα οποία διαβάστηκαν από τον/την εκπρόσωπο κάθε ομάδας ενώπιον του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, στην πανηγυρική συνεδρίαση της ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023, στην κεντρική αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας αλλά και καθ'όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι έφηβοι και οι έφηβες βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να διατυπώσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους σε εκλεγμένους και εκλεγμένες βουλευτές, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για την αντιμετώπιση μείζονος σημασίας προβλημάτων, πέρα από το κεντρικό θέμα της Συνόδου. 

Συνολικά, η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων κρίνεται ως θετική και ωφέλιμη, δεδομένου ότι μέσα από την επικοινωνία, την επαφή και τη συνεργασία μου τόσο με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, όσο και με τους/ τις συναδέλφους εφήβους/έφηβες βουλευτές, διευρύνθηκαν οι πνευματικοί μου ορίζοντες και εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μου για ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακινήσω όσους μαθητές θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να το κάνουν ανεπιφύλακτα, καθώς η εμπειρία που θα αποκομίσουν θα είναι μοναδική και θετική.
 
Καρπούζης Ξενοφών - Χρυσοβαλάντης,
 
Έφηβος βουλευτής της ΚΖ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων και μαθητής της Γ' Τάξης του Προτύπου Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αττικής.
120920232140.png
 
120920232141.png
 
120920232142.png

2023, δράσεις, βουλή των εφήβων

  • Εμφανίσεις: 226